Myanmar: Feel-good Frontier Market

Anderhalf jaar werken en ondernemen in Myanmar, hoe is dat bevallen? Heel goed. Myanmar is natuurlijk geen gemakkelijk land, één van de armste landen van Azië, nog maar half ontsnapt aan een onderdrukkend militair regime en geplaagd door gewapende grensconflicten, een vluchtelingencrisis, overstromingen, cyclonen en af en toe een aardbeving. Ook het klimaat om zaken te doen is niet gemakkelijk door de slechte bancaire faciliteiten, verregaande corruptie en een retro-jaren-50 bureaucratie. Eén van de moeilijkste landen ter wereld voor start-ups. Maar goed, de boycots zijn opgeheven en Myanmar is open for business. De jaarlijkse economische groei ligt rond de 8%, dus er is potentie genoeg. Voor mij als freelance marketing/communicatie consultant is het geweldig om te werken in een dergelijke omgeving te werken. Er zijn weinig faciliteiten maar er zijn ook weinig regels. Anything goes. Er is concurrentie, maar er is nog ruimte genoeg op de markt als je iets kunt wat anderen niet kunnen. De markt is nog niet zo opgedeeld in hokjes zoals hier. Om die redenen heb ik de meest uiteenlopende klussen kunnen doen. Een kleine greep uit de projecten van afgelopen tijd:

  • Interim marketing management voor een start-up in mobile banking
  • Perslancering van Myanmar’s National Export Strategy
  • Branding training aan marketing team van Myanmar Beer
  • PR workshop aan GIZ team in Myanmar (Duitse Ministerie van Ec. Zaken)
  • Perslancering van de website van Myanmar’s Directorate of Investment
  • Marktintroductie van een start-up in operational lease (binnen Young Guns)
  • PR voor IDEA, een NGO actief in democratisering (binnen Young Guns)
  • Perszaken voor Election Commission of Myanmar (binnen Young Guns)

Vooral die laatste klus was interessant. Nog geen paar maanden geleden werden journalisten nog opgepakt door de overheid als ze te kritisch waren. Nu werd ik samen met een (ex) journalist ingehuurd om de overheid te adviseren hoe om te gaan met de pers. Toen realiseerde ik me dat dit land een veranderingsproces is begonnen dat onomkeerbaar is.

Maar de belangrijkste asset van Myanmar zijn de mensen. Ondanks alle problemen, de armoede en de natuurrampen blijven de Birmezen positief. Op straat altijd lachende gezichten. Iedereen heeft tijd voor een praatje. De Birmezen missen vaak nog de juiste opleiding, maar ze zijn gemotiveerd en goudeerlijk als het gaat om zaken doen. Om dat je alleen niet alle dienstverlening kan bieden heb ik de samenwerking met andere Birmezen opgezocht en samen met een Birmese en Nederlandse partner Young Guns Media opgericht, waar nu 5 mensen werkzaam zijn.

Al met al was het heel bijzonder om in dit geweldige land te mogen wonen en werken. Terug in Nederland hoop ik wat van het enthousiasme dat ik in Myanmar heb opgedaan, te kunnen vasthouden. Uiteindelijk groeit de economie hier ook weer, en neemt het consumentenvertrouwen weer toe. Een goed klimaat om weer aan de slag te gaan. Per 1 mei ben ik weer beschikbaar voor freelance projecten in Nederland.

DSC_0430

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *